Verslag 15
NESSIE UNDERCOVER ? Week 12 en 13 (van 17 mei tot 30 mei)


Hallo,

"Ik heb echt zin in Schotland" denk ik als ik na een overtocht van ruim anderhalf uur voet aan wal zet in Carnryan aan de Schotse Westkust. Ik volg de kustlijn in noordelijke richting. Een kudde langharige Highland runderen staart mij nieuwsgierig aan. Samen met de Schotse Blackface schapen zijn zij mijn gesprekspartners voor vandaag!
Een kleine overzetboot brengt mij naar Dunoon en daar geniet ik van een rustdag, die jammerlijk genoeg letterlijk in het water valt. Maar de vriendelijkheid van de mensen maakt veel goed. Niemand heeft er bezwaar tegen als ik mijn tentje opsla in de buurt van het plaatselijke speeltuintje « No problem. Make yourself at home ! »
Van Dunoon gaat het naar Glencoe het hart van de Highlands. Ik blijf er 4 dagen en maak van daar uit daguitstappen zoals naar Fort William en de Ben Nevis, de hoogste berg van Groot-Brittannië. Geen uitdaging met de fiets deze keer want het pad leent er zich niet toe. De bergschoenen worden boven gehaald en even later is het genieten van verrassende vergezichten, klaterende watervalletjes en prachtige regenbogen.

Een bezoekje aan Loch Ness mag niet ontbreken. Ik zet mijn bril op en tuur naar het wereldberoemde 37 km. lange, bijna zwarte meer. Het is omzoomd met donkergroene bossen waarboven steile hellingen uitrijzen. Alles wordt afgedekt met een overweldigend wolkenspel. Meteen word ik twee illusies armer: niet alleen laat Nessie zich niet zien, maar ook de gekende Schot–met-de-rok komt blijkbaar alleen bij mooi weer buiten.

Dagenlang word ik geteisterd door gietende regen. Via Invergarry en Pitlochry zwem ik bijna per fiets naar Edinburgh. In de verte duikt de rood geschilderde Forth Railway Bridge op, de eerste stalen brug in haar soort, gebouwd in 1890. Dit 1,5km. lang staaltje van Victoriaanse architectuur ziet er uit alsof het een aardbeving moet trotseren. Het eindeloze werk om de brug te schilderen heeft zelfs een plaatselijke uitdrukking doen ontstaan : « it’s like painting the Forth Bridge » zegt men hier als men het heeft over een eindeloos saai en inspannend karwei !

In Edinburgh kom ik weer in de bewoonde wereld terecht. Tijd voor een bezoekje aan een tentoonstelling. ‘Our Dynamic Earth’ is een reis door tijd en ruimte en staat stil bij natuurverschijnselen van de laatste 4,5 miljoen jaar. En dat allemaal in 1 dag ! Echt iets voor mij ! ‘s Avonds trakteer ik mezelf op een bioscoopje. ‘t Is 3 maand geleden dat ik nog een film zag en da’s wel eventjes wennen. Ik kies voor een komedie maar blijkbaar heb ik niet alle woordspelingen door : af en toe ligt de hele zaal – behalve ik – plat van het lachen !
Majestueus Edinburgh staat vol prachtige gebouwen die wel dringend een zandstraling kunnen gebruiken. Met een wandelgids in de hand speel ik de volmaakte toerist en kuier gezellig tussen de winkelende mensen. In de krantenstalletjes bekijk ik de covers van vandaag. De Britten zijn weer in de ban van de Beckham-mania : « I’m an animal in bed » blokletteren de tijdschriften. Is Beckham dan de perfecte reïncarnatie van Nessie ? Of heeft hij eerder iets van die Highland runderen weg ! More about this in tomorrow’s newspaper ! Is er echt niets anders wereldschokkends gebeurd vandaag ? See you !

 


 

©2002 iWEB