Verslag 25

VAKANTIEKRIEBELS: week 21: (van 20 juli tot 27 juli)


Hallo,
Ik bekijk de planning die ik thuis heb opgemaakt en stel vast dat ik een serieus ommetje aan het doen ben. Tja, ik reis nu eenmaal graag een beetje op het gevoel en volg ook de raad van de weergoden op, dus een wijziging zit er soms in. Tsjechië, bijvoorbeeld, stond helemaal niet op de agenda en ook nu weer ben ik op weg naar andere horizonten. Geeft niet, die nemen we er gewoon even bij!

Zo, ik verlaat Praag, nietsvermoedend over de natuurramp die deze betoverende stad nog zou teisteren. Zuid-Bohemen heeft nog enkele mooie plekjes in petto zoals Ceske Budejovice en Cesky Krumlov. Het zijn karaktervolle dorpjes met Beierse en Oostenrijkse invloeden gemengd met plaatselijke stijlen.
Cesky Krumlov is een klein juweeltje: een middeleeuws stadje met een bijna ongewijzigd uitzicht sinds de 18de eeuw.

Tsjechië mag dan wel mooi zijn, zeker het gebied rond Chesky Krumlov, maar ik wil bergen zien of, beter gezegd, beklimmen.
Aan vakantie ben ik sowieso toe, ja echt waar, dus waarmee kan ik me beter verwennen dan met een verblijf in Oostenrijk, mijn pleisterplekje sinds mijn kleuterjaren. Voor mijn lievelingsterritorium, het hooggebergte, maak ik graag tijd, en ik kijk niet op een bergje meer of minder.
Vanaf Praag al leef ik één met de natuur. Vrij kamperen, me wassen in de rivier, ja dat is voor mij de max! In drie dagen, dus aan ongeveer 165 km per dag, wil ik naar de Grossglockner, de hoogste berg van Oostenrijk. En dat zal ik voelen in de benen!

Eens de Oostenrijkse grens over ben ik terug in de Europese Unie, waar me, na mijn tocht door Centraal Europa van de laatste weken, meteen de welvaart opvalt. Reispas weg en de bekende euro wordt weer bovengehaald: ‘k voel het, ‘k ben bijna thuis.

Na de oversteek van de Donau in Linz gaat het via het meer van Gmunden door het gekende Oostenrijkse Salzkammergut. De bergen beginnen zich stilaan prijs te geven.
Als ik de vierde dag wakker word aan de voet van de alom bekende Grossglockner Hochalpenstrasse, sta ik voor een helse tocht.
Geef me een ‘koersfietske’ en ik doe de beklimming 10 keer (nu ja, ik mag eens overdrijven hé), maar met een 52 kg zware trekkersfiets, is het toch een hele klus. Het is warm, zelfs boven op de top, én lastig, maar ik volg de meeste wielertoeristen op de voet. Gelukkig zitten ook vandaag weer de benen goed zodat ik 2 en een half uur later, samen met nog enkele fietsfanaten boven geniet van een adembenemend uitzicht.

En nu ik toch aan het overdrijven ben, zoals de meeste wielrenners dat kunnen, dan kan ik de beklimming van de Grossglockner samenvatten met de gevleugelde woorden: bloed, zweet en tranen? …………
Och, niets van aan! ………… En als je me niet gelooft, dan is de Grossglockner misschien een tip voor je volgende vakantie? Begin maar alvast te oefenen.

Auf Wiedersehen!


 

©2002 iWEB