Verslag 27

IN DE BAN VAN HET WATER: week 23 (van 6 augustus tot 12 augustus)


Bestemming Salonta ligt in een uitloper van de Hongaarse poesta, maar gelukkig kan ik in de verte de Karpaten reeds zien liggen. Dit land heeft bergen dus krijgt het van mij reeds goede punten.
Al meteen word ik tot fotomodel gebombardeerd. Björn en Robin volgen mij met de camionette op de kaarsrechte wegen en ik fiets duidelijk in het vizier van hun camera. De ene foto na de andere wordt genomen. Zijn mijn lange blonde lokken dan zo fotogeniek?


15 km verder wacht nog meer volk mij op in het grensstadje Salonta. Hier woont Irina, de moeder van Robin’s vriendin Adriana en de rest van de familie Magureanu. Toen zij hoorden over mijn tocht werden de troeven van Roemenië meteen bovengehaald: de Karpaten, de Zwarte Zee en zo veel meer. Ik moest en zou de Roemeense gastvrijheid eer aan doen door hen een bezoekje te brengen. Voor mij en Björn wordt dit een eerste kennismaking, mijn broer Robin daarentegen is hier al wel duidelijk kind aan huis.
Een bed, lekker eten, mijn broer en Björn die Vlaams spreken, meer moet ik niet hebben. Even ontspannen na al die afstanden, dat mag wel. ’s Avonds, tussen pot en pint, gooien we elk om beurt wat straffe verhalen op tafel. En, voor de Leuvenaars én andere Belgen natuurlijk, heeft Roemenie nog een grote troef: Stella is er het bekendste buitenlandse bier!

Na twee nachten neem ik met dank afscheid van mijn ‘familie’ en verlaat ik samen met Björn en Robin Salonta, richting Karpaten. Dat een goede landkaart onontbeerlijk is blijkt als Robin ons, bij gebrek aan een fatsoenlijk exemplaar, de hele dag op onverharde wegen vol putten doet rijden. Niet te doen! Maar, het positieve is dan weer dat we anders nooit die rustige authentieke dorpen met paard en kar en ongelofelijk veel ganzen te zien hadden gekregen.

Terwijl wij nog genieten van mooi weer krijgt Praag ondertussen de volle lading over zich heen. Oost-Europa in de ban van de overstromingen, Roemenië krijgt dus van hetzelfde laken een broek - of beter gezegd van dezelfde zondvloed, meerder wolkbreuken.
Na 70km moeten Björn en ik onze fietstocht staken. Het water valt met bakken uit de hemel. Gelukkig is de camionette een welgekomen schuilplaats. Wat nu gedaan? Dit weer is niet meer normaal. We besluiten om met de camionette de bergen in te trekken. Ik krijg het wel even moeilijk, want dit is tegen mijn principes! Mijn Koga en ik verplaatsen ons zonder dat ik op de trappers duw. Maar als we ter hoogte van Sibiu, een stad midden in de Karpaten, de eerste overstromingen zien, ben ik blij dat ik niet meer aan het fietsen ben. Het zou te gevaarlijk zijn hierin door te ploeteren, laat staan je tentje op te slaan.

De overstromingen teisteren het gebied minstens nog enkele dagen. Als echte volksverhuizers trekken we verder, richting Zwarte Zee, waar het hopelijk wat betert.
Onderweg brengen we nog een snel bezoek aan Boekarest, waar het tweede grootste gebouw ter wereld ons fascineert. Ceauscescu liet het voor de revolutie van 1989 bouwen en noemde het cynisch genoeg 'casa poporului' wat zoveel wil zeggen als 'huis van het volk'. Dat het Roemeense volk erg geleden heeft onder het dictatoriaal regime en er niet wil aan herinnerd worden is duidelijk. Het immense gebouw bijvoorbeeld wordt niet verlicht en een Roemeen zal het ook niet snel bezoeken.
Over het algemeen is de armoede in Roemenië zichtbaar aanwezig. Wellicht verklaart de armoede ook waarom er ’s nachts zoveel voetgangers door de regen langs de weg lopen. Vertrekken ze bij gebrek aan een wagen of trein reeds naar het werk? Rondtrekken in Roemenië wekt veel vragen op. Interessant, is het niet?

De natuur daarentegen laat al haar rijkdom zien. De prachtige Karpaten, de Donau delta en de mooie Zwarte Zee, Roemenië verbaast mij wel.
Björn en Robin hebben nog 3 dagen vakantie die ze dan ook met mij doorbrengen op een pas geopende en goed voorziene camping in Vama Veche, aan de Zwarte Zee. Opnieuw staat mijn fiets op stal, maar bewegen doe ik wel. De Zwarte Zee is helemaal niet zout en bovendien lekker warm. Veel jonge mensen in Vama Veche en een toffe sfeer, ik waan me volledig aan een Spaanse costa. Met dit verschil dat we 's avonds met z’n drieën genieten van een versgebakken pizza en een lekker flesje Roemeense streekwijn voor nog geen 8 euro! Dit is pas vakantie, ook voor de portemonnee!

Een beetje onwennig stap ik na deze kleine week weer op mijn fiets. Björn en Robin vertrekken naar België en ik, ik fiets nog welgeteld 2 km in Roemenië. Nu staat Bulgarije op het menu…
Tot later!


 

©2002 iWEB